De prijs van goud door de jaren heen

Home » De prijs van een kilo goud door de jaren heen

In de wereld van beleggingen en edelmetalen is goud altijd een begeerlijke activa geweest. De goudprijs is een indicator van de economische gezondheid en stabiliteit op wereldschaal. Maar hoe wordt deze prijs eigenlijk bepaald en wat kost een kilo goud tegenwoordig? In dit artikel gaan we in op deze vragen en bespreken we de huidige goudkoers, de goudprijs per gram en wat 1 gram goud kost.

De Goudprijs

Het vaststellen van de goudprijs is een complex proces dat wordt beïnvloed door vele variabelen. Goud is een grondstof en zijn prijs fluctueert voortdurend op basis van vraag en aanbod. Andere factoren die van invloed zijn op de prijs van goud zijn geopolitieke gebeurtenissen, economische instabiliteit, de waarde van valuta, inflatie en rentetarieven.

De goudprijs wordt tweemaal daags in London vastgesteld door de London Bullion Market Association (LBMA). Deze prijzen worden uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce, wat overeenkomt met ongeveer 31,1 gram.

 

De huidige Goudkoers

De goudkoers op elk moment weerspiegelt de huidige marktwaarde van goud. Dit kan variëren door de dag heen en van de ene markt naar de andere, afhankelijk van de tijdszone. Terwijl de LBMA de referentieprijs voor goud vaststelt, variëren de daadwerkelijke transactieprijzen van goud op basis van de individuele overeenkomsten tussen koper en verkoper.

Goudprijs per gram

Hoewel de standaard internationale maateenheid voor goud de troy ounce is, is het in sommige regio’s, waaronder Europa, gebruikelijker om de goudprijs per gram te bekijken. De prijs van goud per gram kan worden berekend door de prijs per troy ounce te delen door 31,1.

Op het moment van schrijven schommelt de goudprijs per gram rond de 50 euro, maar dit bedrag verandert continu door de bovengenoemde factoren.

Wat kost 1 gram goud

De vraag ‘wat kost 1 gram goud?’ kan dus worden beantwoord met het bedrag dat wordt berekend op basis van de huidige goudkoers. Als de goudkoers bijvoorbeeld op 1550 dollar per troy ounce ligt, dan zou de prijs van 1 gram goud ongeveer 49,84 dollar zijn.

De prijs van 1 gram goud kan variëren op basis van factoren zoals de zuiverheid van het goud (meestal uitgedrukt in karaat), de huidige marktprijzen en de eventuele premies die door de verkoper in rekening worden gebracht.

Over Goud

Goud kan niet roesten.

Eetbaar goud als ingrediënt 

28 gram goud kan ongeveer 8 kilometer gemaakt worden

Het scheikundige symbool van goud is ‘AU.’

Blog