Zijn er naast wit goud nog meer soorten goud?

Home » Zijn er naast wit goud nog meer soorten goud?

Goud, het glinsterende edelmetaal dat al sinds de oudheid wordt bewonderd en begeerd, is een opvallend symbool van rijkdom en prestige. Maar goud bestaat in meer vormen dan alleen het traditionele, warme, gele metaal dat ons meestal te binnen schiet. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van goud en onderzoeken we een van zijn meest intrigerende varianten: wit goud. We zullen ook de verschillende soorten goud onder de loep nemen en uitleggen wat wit goud is en over de andere kleuren goud praten.

Soorten Goud

Goud is een veelzijdig metaal dat kan worden gemengd met andere metalen om verschillende kleuren en sterktes te creëren. De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat, met 24 karaat dat 100% goud aangeeft. Echter, vanwege de zachtheid van puur goud, wordt het zelden in zijn pure vorm gebruikt voor sieraden. In plaats daarvan wordt het gemengd met andere metalen om duurzaamheid te verbeteren. De soorten goud worden meestal geclassificeerd op basis van hun kleur en de metalen die gebruikt worden in de legering.

Geel Goud

Geel goud is het meest traditionele type goud en wordt gemaakt door zuiver goud te mengen met metalen zoals koper en zink, wat resulteert in een warme, rijke kleur. Het percentage van elk metaal in de legering bepaalt de hardheid en de kleur van het eindproduct.

Wit Goud

Wit goud wordt gecreëerd door goud te mengen met witte metalen zoals palladium, zilver of nikkel. Het resultaat is een glanzend, zilverachtig materiaal dat vaak wordt bedekt met een laagje rhodium voor extra sterkte en glans.

Rose Goud

Rose goud, ook bekend als rood of roze goud, krijgt zijn kenmerkende kleur door een grotere hoeveelheid koper in de legering. Hoe meer koper er wordt gebruikt, hoe roder de kleur van het goud.

Wat is Wit Goud

Wit goud is een populaire keuze voor sieraden vanwege zijn moderne, verfijnde uitstraling. Het wordt gemaakt door zuiver goud te mengen met witte metalen zoals zilver, palladium of nikkel, wat resulteert in een witte of zilverachtige kleur. Het eindproduct wordt vaak bedekt met een laagje rhodium om de witte kleur te verbeteren en het goud een gladde, reflecterende afwerking te geven.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel wit goud minder opzichtig is dan zijn gele tegenhanger, het net zo waardevol en duurzaam kan zijn. De waarde van wit goud hangt af van de zuiverheid van het goud in de legering en de huidige goudprijs.

Andere Kleuren Goud

Naast geel, wit en rose goud, zijn er ook andere, minder bekende kleuren van goud. Groen goud, dat een subtiele groene tint heeft, wordt gemaakt door goud te mengen met een hoger percentage zilver. Blauw goud kan worden bereikt door goud te mengen met indium of gallium, terwijl paars goud wordt gemaakt door goud en aluminium samen te smelten.

Ongeacht de kleur, elk type goud heeft zijn eigen unieke eigenschappen en aantrekkingskracht. Of u nu kiest voor traditioneel geel, modern wit, romantisch rose, of een van de meer exotische kleuren, goud blijft een tijdloze keuze voor sieraden en investeringen.

Over Goud

Goud kan niet roesten.

Eetbaar goud als ingrediënt 

28 gram goud kan ongeveer 8 kilometer gemaakt worden

Het scheikundige symbool van goud is ‘AU.’

Blog