Wat is Rose Goud Precies?
Home » Wat is Rose Goud Precies?

Wat is Rose Goud?

Goud heeft altijd een centrale plaats ingenomen in ons leven, van gebruik in sieraden tot een waardevolle grondstof in verschillende industrieën. Maar niet alle goud is hetzelfde, en er zijn verschillende variaties die elk unieke kenmerken en toepassingen hebben. Een van deze variaties die in populariteit is gestegen, is rose goud. Maar wat is rose goud precies? Laten we dieper duiken in wat rose goud is, hoe het wordt gemaakt, en de geschiedenis ervan.

Rose goud, ook bekend als roodgoud of roze goud, is een goudlegering die is gemaakt door puur goud te mengen met koper en soms zilver. De toevoeging van koper geeft het goud zijn roze of rode tint, terwijl zilver kan helpen om de kleur wat te verzachten. De precieze kleur van het rose goud kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid koper en zilver die wordt gebruikt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen natuurlijk voorkomend rose goud is. Het is altijd een legering, wat betekent dat het een mengsel is van verschillende metalen.

Hoe wordt Rose Goud Gemaakt?

Rose goud wordt gemaakt door het combineren van puur goud met een aanzienlijke hoeveelheid koper. De standaardformule voor 18 karaat rose goud is 75% goud en 25% koper. Voor roodgoud, wat een diepere rode tint heeft, wordt een hoger percentage koper gebruikt.

Zilver kan ook worden toegevoegd aan de legering om de kleur van het rose goud te verzachten. Bijvoorbeeld, een veelvoorkomende formule voor 18 karaat rose goud is 75% goud, 22,25% koper en 2,75% zilver.

De Geschiedenis van Rose Goud

Rose goud kwam voor het eerst in de mode in het vroege 19e-eeuwse Rusland, waar het bekend stond als ‘Russisch goud’. Het werd populair gemaakt door de beroemde Russische juwelier Carl Fabergé, die het gebruikte in zijn wereldberoemde Fabergé-eieren.

Na deze periode raakte rose goud uit de mode, maar het maakte een comeback in de jaren 1920 met de introductie van de Cartier Trinity Ring, die witgoud, geelgoud en rose goud combineerde. In de 21e eeuw heeft rose goud opnieuw een toename in populariteit gezien, dankzij zijn gebruik in alles van sieraden tot smartphones.

Verschillende Soorten Goud

Goud wordt vaak gelegeerd met andere metalen om verschillende kleuren en sterktes te bereiken. Naast rose goud zijn er ook witgoud, geelgoud, en groengoud.

  • Witgoud is gemaakt van een legering van goud met palladium of nikkel, met toevoegingen van zink en koper. Het is bedekt met een laagje rhodium om het zijn heldere witte glans te geven.
  • Geelgoud is wat we meestal denken als we aan goud denken. Het is gemaakt van een legering van goud, zilver en koper.
  • Groengoud, minder bekend dan de andere varianten, wordt gemaakt door goud te mengen met een hoog percentage zilver.

Conclusie

Rose goud, met zijn warme en romantische tint, heeft zichzelf gevestigd als een populaire keuze voor sieraden en andere luxegoederen. Ondanks de fluctuaties in populariteit door de geschiedenis heen, heeft rose goud een blijvende aantrekkingskracht dankzij zijn unieke en opvallende kleur. Terwijl het proces van het maken van rose goud eenvoudig is, is de impact van dit prachtige metaal allesbehalve dat. Van de hoven van het keizerlijke Rusland tot de vitrines van moderne winkels, rose goud blijft een symbool van stijl en verfijning.

Over Goud

Goud kan niet roesten.

Eetbaar goud als ingrediënt 

28 gram goud kan ongeveer 8 kilometer gemaakt worden

Het scheikundige symbool van goud is ‘AU.’

Blog