Wat is verguld goud?
Home » Wat is verguld goud?

De Charme van Goud

In een wereld waar de aantrekkingskracht van glanzend metaal zoals goud zo diep geworteld is in de menselijke cultuur, heeft de term ‘verguld goud’ een speciale plek. Maar wat is verguld goud precies? En hoe verhoudt het zich tot de prijs van puur goud en de mogelijkheid om in goud te beleggen? Laten we een duik nemen in de wereld van verguld goud.

Goud, al sinds de oudheid bewonderd om zijn schoonheid en duurzaamheid, blijft een begeerd metaal. De prijs van goud fluctueert op basis van vraag en aanbod en wordt beïnvloed door wereldwijde economische factoren. Aangezien goudprijs op de markt van de edelmetalen hoog is, vormt de kostprijs een barrière voor velen om gouden sieraden of objecten te bezitten.

Verguld Goud: Een Betaalbaar Alternatief

Hier komt verguld goud in beeld als een betaalbaar alternatief. Verguld goud, ook wel gold-plated genoemd, verwijst naar objecten, meestal sieraden, die zijn gemaakt van een ander metaal maar bedekt zijn met een zeer dun laagje goud. Dit proces geeft het object het uiterlijk van goud, terwijl de kosten drastisch lager zijn dan die van massief goud.

Hoe wordt Verguld Goud Gemaakt?

Het proces om een object te vergulden omvat het aanbrengen van een dunne laag goud op het oppervlak van een ander metaal. Dit gebeurt vaak door elektroplating, een proces waarbij het object ondergedompeld wordt in een oplossing die goudionen bevat, terwijl een elektrische stroom ervoor zorgt dat het goud zich hecht aan het oppervlak van het object.

Het Verschil in Prijs tussen Goud en Verguld Goud

De prijs van goud wordt bepaald door de zuiverheid ervan, wat vaak wordt uitgedrukt in karaat. 24-karaat goud is puur goud, terwijl 18-karaat goud bestaat uit 75% goud en 25% andere metalen. De prijs van verguld goud, aan de andere kant, is niet zo sterk afhankelijk van de goudprijs, omdat het slechts een kleine hoeveelheid goud bevat. Daarom is verguld goud een betaalbaarder alternatief voor massief goud.

Beleggen in Goud versus Verguld Goud

Bij het overwegen van een investering in goud, is het belangrijk op te merken dat verguld goud niet als een investeringsmateriaal wordt beschouwd. Dit komt omdat het goudgehalte in verguld goud zo minimaal is. Daarentegen is massief goud een gevestigde waarde voor beleggers. Het is een tastbare activa die zijn waarde behoudt en zelfs kan toenemen tijdens tijden van economische onzekerheid.

Conclusie

Verguld goud biedt een voordelig alternatief voor mensen die de aantrekkingskracht van goud willen ervaren zonder de hoge kosten van massief goud. Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel verguld goud eruit kan zien en aanvoelen als echt goud, het niet dezelfde waarde heeft als puur goud. Wat betreft investeringen, blijft massief goud de koning van de edelmetalen vanwege zijn vermogen om waarde te behouden en te groeien in tijden van economische turbulentie.

Over Goud

Goud kan niet roesten.

Eetbaar goud als ingrediënt 

28 gram goud kan ongeveer 8 kilometer gemaakt worden

Het scheikundige symbool van goud is ‘AU.’

Blog