Blog

Home » Nieuws » De Val van Goud: Ontdek de Factoren die de Goudprijs naar een 7-Maanden Dieptepunt Duwen

De Val van Goud: Ontdek de Factoren die de Goudprijs naar een 7-Maanden Dieptepunt Duwen

okt 3, 2023 | Goud, Nieuws

In het oog van economische turbulenties en wereldwijde financiële onzekerheden, wordt vaak de schijnwerper gericht op een metaal dat al millennia de test des tijds heeft doorstaan – goud. Eens beschouwd als de veiligste haven voor investeerders, wordt het gele metaal nu geconfronteerd met een opvallende prijsdaling, dalend naar $1.832 per troy ounce, en daarbij het laagste niveau in zeven maanden bereikend. Maar wat heeft geleid tot deze plotse daling in de goudwaarde? En wat kunnen beleggers verwachten naarmate we verder navigeren door de onstabiele wateren van de mondiale financiën?

De Rol van de Dollar en Amerikaanse Staatsobligaties

Het lijkt erop dat de huidige toestand van goud niet geïsoleerd kan worden beschouwd zonder de dynamiek van de Amerikaanse dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties te betrekken. Een sterkere dollar heeft een dubbele impact gehad op de prijs van goud, in de eerste plaats door de prijs van goud direct te beïnvloeden en ten tweede door zijn koopkracht voor handelaren die opereren in andere valuta’s te verminderen. Hoe komt dit?

Wanneer de dollar stijgt, wordt goud, dat universeel geprijsd is in dollars, duurder voor investeerders die met andere valuta’s handelen. Dit remt de vraag af, wat op zijn beurt weer druk uitoefent op de prijzen. Terwijl de dollar sterker wordt, kan dit vaak de prijs van goud doen dalen – een correlatie die vooral duidelijk werd tijdens de recente daling.

De Invloed van Rentes op de Goudmarkt

Verder kunnen we de invloed van de rentes op Amerikaanse staatsobligaties niet negeren. Als algemene regel geldt dat, wanneer de rente op staatsobligaties stijgt, de aantrekkingskracht van goud als een non-renderende activa afneemt. Waarom zou een investeerder kiezen voor een activa die geen rente of dividend oplevert, als er een alternatief beschikbaar is dat wel doet? Deze verschuiving van voorkeuren heeft een significante uitwerking op de goudmarkt, waarbij de verhoogde rentevoeten op staatsobligaties de huidige daling van de goudprijs verder versnellen.

Analistenvoorspellingen en Toekomstige Verwachtingen

Terwijl investeerders en marktwaarnemers de bewegingen van goud nauwlettend in de gaten houden, suggereren analisten dat we mogelijk nog niet het einde van deze neerwaartse trend hebben gezien. Voorspellingen wijzen naar de mogelijkheid dat de goudprijs verder kan dalen richting $1.800 per troy ounce. Dus, wat betekent dit voor de gemiddelde belegger?

Het vooruitzicht van een verdere daling van de goudprijs kan potentiële investeerders afschrikken en een versterkende cyclus creëren, waarbij verminderde vraag leidt tot verdere prijsdalingen. De cruciale vraag blijft: “Is goud nog steeds een veilige haven voor mijn investeringen, of is het tijd om mijn strategie te heroverwegen?

Diversificatie: De Sleutel tot Investeringsstabiliteit

In het licht van de huidige marktdynamiek is het belangrijk om het principe van diversificatie niet uit het oog te verliezen. Terwijl goud traditioneel een stabiele opslag van waarde is geweest, onderstreept de huidige situatie het belang van een gebalanceerde portefeuille…

 

 

Admin

You may also like…