Blog

Home » Nieuws » Nederlander Gearresteerd in Zambia na Ontdekking Nep-Goud en Wapens

Nederlander Gearresteerd in Zambia na Ontdekking Nep-Goud en Wapens

aug 20, 2023 | Goud, Nieuws

Een recente arrestatie van een Nederlander in de hoofdstad van Zambia heeft internationale aandacht getrokken. Het incident vond plaats in Lusaka, waar de autoriteiten een privévliegtuig onderzochten dat uit Caïro, Egypte, was aangekomen. De inspectie onthulde een schokkende vondst: miljoenen dollars aan contant geld, wapens, munitie en een grote hoeveelheid vermeend goud. Dit laatste bleek later nep te zijn.

Het verdachte privévliegtuig trok de aandacht van de Zambiaanse autoriteiten, die de operatie leidden. Bij de inspectie werden niet alleen $ 5,7 miljoen aan contant geld ontdekt, maar ook een grote hoeveelheid goudstaven en vuurwapens. Na verder onderzoek bleek echter dat de goudstaven vervalsingen waren. In totaal zijn 10 personen gearresteerd, waaronder een Nederlander, zes Egyptenaren, een Spanjaard, een persoon uit Letland en een Zambiaan.

Goud was nep

Volgens Nasun Banda, directeur-generaal van de Zambiaanse drugsbestrijdingscommissie, omvatten de gevonden wapens vijf pistolen en zeven magazijnen, naast een grote hoeveelheid munitie. Het meest opvallende was de ontdekking van meer dan 600 nep-goudstaven, met een totaalgewicht van 127,2 kilogram. Het bleek echter dat deze staven waren samengesteld uit een mix van metalen, bedekt met een dunne goudlaag om ze authentiek te doen lijken. Ook werden apparatuur gevonden om het goud te meten en te wegen.

Paul Kabuswe, de Zambiaanse minister van Mijnbouw en Ontwikkeling van Mineralen, bevestigde dat de nep-goudstaven waren vervaardigd uit koper, zink, tin en nikkel. De miljoenen dollars aan contanten zijn in beslag genomen en opgeslagen bij de Bank of Zambia, terwijl het privévliegtuig eveneens is geconfisqueerd.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen uitgebreide details verstrekt over de arrestatie van de Nederlander, ondanks de berichtgeving in lokale media. Dit incident benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking bij het aanpakken van grensoverschrijdende criminele activiteiten.

Admin

You may also like…