Wat Kost Een Kilo Goud: Een Terugblik op de Goudprijzen in Voorgaande Jaren
Home » Wat Kost Een Kilo Goud: Een Terugblik op de Goudprijzen in Voorgaande Jaren

Inleiding : Historische goudprijzen

Goud, het glinsterende edelmetaal dat al eeuwenlang beleggers en verzamelaars aantrekt, heeft een rijke geschiedenis als een waardevolle grondstof. De prijs van goud is onderhevig aan talloze factoren en kan variëren van jaar tot jaar. In dit artikel werpen we een blik op de goudprijzen van voorgaande jaren en analyseren we de kosten van een kilo goud in 2020, 2021 en 2022.

De Dynamiek van Goudprijzen

Voordat we dieper ingaan op de goudprijzen van de afgelopen jaren, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren de prijs van goud beïnvloeden. Goud is uniek omdat het wordt beïnvloed door zowel economische als geopolitieke gebeurtenissen, evenals vraag en aanbod op de markt.

1. Economische Omstandigheden:

Tijdens economische onzekerheid en financiële crises zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot goud als veilige haven. De prijs van goud kan stijgen als beleggers de volatiliteit van andere activa willen vermijden.

2. Inflatie en Monetair Beleid:

De waarde van goud kan stijgen in tijden van hoge inflatie, omdat beleggers het beschouwen als een manier om hun vermogen te beschermen tegen de waardevermindering van valuta. Het monetaire beleid van centrale banken, zoals rentetarieven en kwantitatieve versoepeling, kan ook invloed hebben op de goudprijzen.

3. Geopolitieke Gebeurtenissen:

Politieke spanningen, oorlogen en internationale conflicten kunnen de prijs van goud beïnvloeden, omdat het wordt gezien als een middel om risico’s te verminderen tijdens onzekere tijden.

4. Vraag en Aanbod:

Net als elk ander goed wordt de prijs van goud beïnvloed door vraag en aanbod op de markt. Schommelingen in de vraag naar fysiek goud, bijvoorbeeld vanuit de juweliersindustrie of investeerders, kunnen de prijs beïnvloeden.

De Goudprijzen in Voorgaande Jaren

Wat Kostte Goud in 2020?

Het jaar 2020 was een tumultueus jaar voor de wereldwijde economie vanwege de COVID-19-pandemie. Tijdens de eerste fase van de pandemie zochten beleggers hun toevlucht tot goud als een veilige haven, wat resulteerde in een stijging van de goudprijs. In maart 2020 bereikte de goudprijs een hoogtepunt van ongeveer $1.700 per troy ounce. Gedurende het jaar bleef de goudprijs over het algemeen hoog, met fluctuaties als reactie op nieuws en economische gebeurtenissen. Aan het einde van 2020 schommelde de goudprijs rond de $1.900 per troy ounce.

Wat Kostte Goud in 2021?

In 2021 zette de trend van hoge goudprijzen zich voort, zij het met minder volatiliteit dan het voorgaande jaar. De goudprijs bereikte medio 2021 een hoogtepunt van ongeveer $2.100 per troy ounce, gestimuleerd door blijvende economische onzekerheid en inflatiezorgen. Tegen het einde van het jaar daalde de goudprijs echter enigszins tot ongeveer $1.800 per troy ounce, deels als gevolg van een grotere focus op economisch herstel.

Wat Kostte Goud in 2022?

In 2022 is de goudprijs blijven schommelen, maar met minder drastische pieken en dalen dan in voorgaande jaren. De goudprijs werd beïnvloed door een combinatie van factoren, waaronder verwachtingen van mondiaal herstel van de pandemie, veranderingen in het monetaire beleid en fluctuaties in de valutawaarden. In de eerste helft van 2022 schommelde de goudprijs rond de $1.800 per troy ounce.

De Kosten van Een Kilo Goud

Bij het analyseren van de kosten van een kilo goud moeten we de goudprijs per troy ounce omrekenen naar de prijs per kilogram. Er zijn ongeveer 32,1507 troy ounces in een kilogram. Dit betekent dat als de goudprijs bijvoorbeeld $1.800 per troy ounce is, de prijs per kilo goud ongeveer $57.900 zou zijn.

De goudprijs per kilo kan variëren afhankelijk van de factoren die eerder zijn besproken. Het is belangrijk om op te merken dat de goudprijs vaak wordt uitgedrukt in troy ounces en dat het omrekenen naar kilogrammen kan helpen om een beter begrip te krijgen van de kosten in een meer gangbare eenheid.

Goud Kopen en Verkopen: Een Investering Overwegen

Bij het overwegen van goud als investering is het essentieel om de dynamiek van de goudmarkt te begrijpen en grondig onderzoek te doen voordat je koopt. Goud kan een waardevolle diversificatie zijn voor een beleggingsportefeuille en fungeren als een veilige haven tijdens economische onzekerheid.

Als je goud wilt kopen, zijn er verschillende bronnen beschikbaar, waaronder online goudhandelaren, fysieke goudwinkels en officiële munthuizen. Zorg ervoor dat je betrouwbare verkopers kiest, die echtheidskenmerken en certificaten aanbieden om de kwaliteit van het goud te garanderen.

In retrospectief toont de evolutie van de goudprijzen in de afgelopen jaren aan dat goud een waardevolle en dynamische investering kan zijn, onderhevig aan de invloed van wereldwijde gebeurtenissen en marktdynamiek

Over Goud

Goud kan niet roesten.

Eetbaar goud als ingrediënt 

28 gram goud kan ongeveer 8 kilometer gemaakt worden

Het scheikundige symbool van goud is ‘AU.’

Blog