Blog

Home » Nieuws » De Vergulde Golf: De Impact van Turkije op de Wereldwijde Goudhandel

De Vergulde Golf: De Impact van Turkije op de Wereldwijde Goudhandel

jul 6, 2023 | Goud

Turkije ervaart een ongekende binnenlandse goudvraag die grote gevolgen heeft voor de officiële reserves van het land. Ondanks wereldwijde trends blijft de Turkse centrale bank enorme hoeveelheden van het edelmetaal op de markt brengen. Laten we deze fascinerende ontwikkeling in de goudmarkt onderzoeken, gesteund door recente gegevens van de World Gold Council.

Krishan Gopaul, een senior analist bij de World Gold Council, meldt dat centrale banken wereldwijd in mei 27 ton goud hebben verkocht. Interessant is echter dat alleen de Turkse centrale bank in diezelfde maand al 63 ton goud heeft verkocht. Sinds maart heeft de Turkse centrale bank bijna 160 ton goud verkocht, het equivalent van de totale aankopen in de voorafgaande 12 maanden.

Wat Beweegt Turkije’s Goudverkoop?

Wat is de drijvende factor achter deze massale goudverkoop in Turkije? Het antwoord ligt in de economische omstandigheden van het land. Turkije kampt met stijgende inflatie, waardoor consumenten zich tot goud wenden om hun koopkracht te behouden. Dit zet de centrale bank ertoe aan om goud te verkopen en tegelijkertijd de goudimport te beperken om het handelstekort in bedwang te houden.

Inflatie in Turkije daalt al acht maanden, maar blijft extreem hoog met een stijging van 38,2% in de afgelopen 12 maanden. Deze hoge inflatie in combinatie met restricties op goudimport maakt Turkije tot een netto-verkoper van goud op de wereldmarkt.

Wereldwijde Goudverkopers en Kopers

Maar Turkije is niet het enige land dat zijn goudreserves verkoopt. Andere netto-verkopers van goud waren de Centrale Bank van Oezbekistan, die 11 ton goud verkocht, terwijl de Nationale Bank van Kazachstan en de Duitse centrale bank elk 2 ton goud verkochten in mei. Aan de andere kant van het spectrum zijn er echter landen die hun goudreserves vergroten. De Nationale Bank van Polen verhoogde haar goudreserves met 19 ton, terwijl de People’s Bank van China haar reserves verhoogde met 16 ton. Ook de centrale banken van Singapore, India, de Tsjechische Republiek en de Kirgizische Republiek verhoogden hun goudreserves.

Contrasterende Trends en Toekomstige Vooruitzichten

Deze contrasterende trends in goudverkoop en -aankoop illustreren hoe landen verschillend reageren op hun economische situaties. Terwijl sommige landen hun goudreserves verkopen om binnenlandse economische problemen aan te pakken, blijven anderen goud kopen om hun reserves te diversifiëren.

Hoewel Turkije dus invloed uitoefent op de goudmarkt, blijft de algemene consensus dat aanhoudende aankopen door centrale banken de goudprijzen zullen blijven ondersteunenTurkije ervaart een ongekende binnenlandse goudvraag die grote gevolgen heeft voor de officiële reserves van het land. Ondanks wereldwijde trends blijft de Turkse centrale bank enorme hoeveelheden van het edelmetaal op de markt brengen. Laten we deze fascinerende ontwikkeling in de goudmarkt onderzoeken, gesteund door recente gegevens van de World Gold Council.

Admin

You may also like…