Volgens analisten van de Zwitserse zakenbank UBS zullen centrale banken hoogstwaarschijnlijk blijven investeren in goud. Deze beslissing komt voort uit de groeiende geopolitieke risico’s en de stijgende inflatie. Het wordt verwacht dat de goudprijs eind dit jaar de grens van 2.100 dollar per troy ounce zal doorbreken.
UBS-analisten benadrukken dat centrale banken grote kopers op de goudmarkt zullen blijven, zoals blijkt uit het feit dat ze in 2022 maar liefst 1.078 ton goud hebben gekocht, de hoogste hoeveelheid sinds het begin van de registratie in 1950. Gebaseerd op de aankopen in het eerste kwartaal van 2023, zullen centrale banken naar verwachting dit jaar 700 ton goud verwerven. Hoewel dit minder is dan in 2022, is het aanzienlijk meer dan het gemiddelde van 500 ton per jaar sinds 2010.
De analisten van UBS stellen dat de trend van centrale banken als belangrijke kopers van goud zal voortduren, mede vanwege de toenemende geopolitieke risico’s en de hoge inflatie. Ze wijzen erop dat de bevriezing van Russische tegoeden in dollars en andere valuta als gevolg van de oorlog in Oekraïne mogelijk heeft geleid tot een langetermijnbeleidswijziging bij centrale banken.
Traditioneel gezien is de Amerikaanse dollar een belangrijke component van de buitenlandse reserves van centrale banken. De groeiende vraag naar goud wordt echter gezien als een teken dat de dominantie van de dollar onder druk staat, omdat de munt wordt gebruikt om financiële druk uit te oefenen op Rusland.
Landen zoals China, Rusland en India, die streven naar het verminderen van de dominantie van de dollar of het omzeilen van westerse sancties, behoren tot de centrale banken die het meeste goud inkopen.
De voortdurende hoge vraag naar goud door centrale banken is een van de redenen waarom UBS-analisten voorspellen dat de goudprijs aan het einde van dit jaar zal stijgen naar 2.100 dollar per troy ounce. Voor het eerste kwartaal van 2024 wordt zelfs een goudprijs van 2.200 dollar voorspeld.
Naast de vraag naar goud wordt de stijging van de goudprijs ook beïnvloed door de zwakte van de dollar. UBS verwacht dat de dollar verder zal dalen, aangezien de Amerikaanse centrale bank van plan lijkt om de renteverhogingen te vertragen, terwijl andere centrale banken hun beleidsrente wel blijven verhogen.
UBS wijst ook op de relatief hoge inflatie in de Verenigde Staten als een factor die bijdraagt aan de stijgende goudprijs.
Bovendien zorgen de zorgen over de politieke crisis rondom het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid ervoor dat de vraag naar goud toeneemt. Hoewel de meeste analisten nog steeds denken dat het onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse overheid niet aan haar schuldverplichtingen kan voldoen, kan dit risico niet volledig worden uitgesloten.