De goudprijs is deze week gedaald tot onder de $1.900 per ounce, als gevolg van marktvrees over de verslechterende Chinese economie en hogere Amerikaanse rentetarieven.
In juni daalde de goudprijs kortstondig onder de $1.900, maar voor het laatst werd goud consequent verhandeld op dit niveau in maart, voorafgaand aan de bankencrisis die de recentste opleving veroorzaakte. Goudbeleggers hopen nu op een snelle opleving van de goudprijs, terwijl investeerders afwegen of dit het moment is om in te kopen op basis van het economisch vooruitzicht.
De Chinese economie blijft zwak ogen nadat ze onlangs in een periode van deflatie is beland, wat in schril contrast staat met veel westerse economieën. De centrale bank van China verraste de markten deze week met een renteverlaging voor leningen op middellange termijn van één jaar. Ze hopen dat deze verlaging wat nieuw leven in de Chinese economie zal blazen, maar Aziatische markten blijven worstelen omdat investeerders op zoek zijn naar meer actie van de overheid.
Vermogensbeheerders hebben liquiditeitsproblemen
De vastgoedsector in China blijft een belangrijk aandachtspunt, waarbij vermogensbeheerders Zhongzhi Enterprise Group een herstructurering van de schuld plannen vanwege liquiditeitsproblemen. Dit nieuws kwam kort na het missen van belangrijke schuldaflossingen door financiële dienstverlener Zhongrong International Trust. Een schuldencrisis met een dalende economische output maakt investeerders in China zeer voorzichtig, wat de aandelenmarkten zoals de Hang Seng Index met 9% YTD heeft doen dalen.
China is een belangrijke markt voor zowel goud (sieraden) als zilver (elektronica), dus de huidige vertraging wordt als negatief beschouwd voor beide metalen. Als de verslechtering echter erger wordt en de mondiale economie op een bredere manier begint te beïnvloeden, zou dit waarschijnlijk leiden tot een ommekeer en mensen richting de veilige haven van goud sturen.
De notulen van de Fed-rentevergadering van vorige maand suggereerden ook dat er mogelijk nog meer renteverhogingen komen voor de VS. De FOMC merkte op dat de inflatie nog steeds boven de doelstelling ligt en dat er aanzienlijke opwaartse risico’s voor de inflatie zijn. Als zodanig zijn mogelijk verdere verhogingen of een langere periode van hoge rentetarieven nodig om de inflatie omlaag te brengen. De Amerikaanse economie is tot nu toe bestand gebleken tegen hogere rentetarieven, maar de markten willen nog steeds dat de leenkosten worden verlaagd.
Obligatierendementen op hoogste niveau sinds 2008
De Amerikaanse Dollar Index is in de afgelopen maand meer dan 3% gestegen en de verwachtingen van hogere rentetarieven zullen de munteenheid alleen maar verder ondersteunen. De Amerikaanse obligatierendementen zijn ook gestegen door dit nieuws, waarbij de 10-jarige obligatierendementen hun hoogste niveau sinds 2008 hebben bereikt. De combinatie van een sterkere dollar en hogere obligatierendementen legt verdere druk op goud, waardoor de prijs op het moment van schrijven is gedaald tot $1.895 per ounce. Er zijn voldoende indicaties dat een hogere goudprijs in het verschiet ligt, maar op korte termijn zijn investeerders op zoek naar andere plekken om hun geld te plaatsen vanwege de hogere rentetarieven.